wtorek, 24 maja 2011

Smacznie i zdrowo- nadziewane bakłażany

Nadziewane bakłażany

Autorem artykułu jest Ryszard Marszałek



Bakłażany zawierają dużo soli mineralnych, obniżają poziom cholesterolu we krwi a także mają bardzo dużo błonnika.
Są smaczne i bardzo ciekawie prezentują się na półmisku z różnymi kolorowymi farszami. Oto propozycja podania dla wegetarian i nie tylko.

4 bakłażany

2 średnie cebulki

3 ząbki czosnku

8 pieczarek

żółta papryka

2 torebki ugotowanego ryżu

8 łyżek oliwy

2 kulki mozarelli

4 pomidory

bazylia

oregano

sól, pieprz do smaku

2 łyżki startego parmezanu

1/2 kg mielonego mięsa od szynki ( w wersji nie wegetariańskiej)

Bakłażany przekrawamy wzdłuż na połówki. Wydrążamy miąższ i wnętrze lekko solimy. Odstawiamy na ok. pół godziny do lodówki aby puściły sok. Zapobiega to gorzkiemu smakowi potrawy. Po tym czasie warzywa płuczemy i osuszamy, a ich wnętrze smarujemy oliwą.

Wydrążony miąższ drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Pomidory parzymy, obieramy skórkę, usuwamy pestki i kroimy w kosteczkę. Także papryke myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Pieczarki oczyszczamy, płuczemy i siekamy w półplasterki.

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę musimy lekko zeszklić po czym dodać pozostałe składniki farszu wraz z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Dorzucamy ugotowany wcześniej ryż . Jeśli jest to wersja dla osób lubiących mięso to dodajemy także do przesmażenia mielone od szynki .Całość doprawiamy bazylią i oregano oraz szczyptą soli i pieprzu. Dusimy razem na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut.

Bakłażany napełniamy przygotowanym farszem. Na wierzch kładziemy plasterki mozarelli i lekko solimy. Pieczemy około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Po wyjęciu z pieca posypujemy wiórkami parmezanu ( może być też inny żółty serek utarty na małych oczkach tarki).

Smacznego!

---

http://potrawyjarskieinietylko.blogspot.com/


Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Ciasto czekoladowe bez mąki-pyszne!

Przepis dobry dla wszystkich wielbicieli czekolady oraz dla tych,którzy w swojej diecie wystrzegają się mąki. Przepis jest sprawdzony-ciasto jest niesamowicie czekoladowe i przepyszne, chociaż ja osobiście nie przepadam za gorzką czekoladą :), a do tego jest śmiesznie proste w wykonaniu.Składniki jakie są nam potrzebne to:

200 g gorzkiej czekolady

200g masła

200g cukru

4 jajka


Sposób przygotowania:

Czekoladę i masło wkładamy do garnuszka lub miski, a następnie wstawiamy do kąpieli wodnej- czyli do innego większego naczynia z gotującą sie wodą- do momentu aż wszystko się rozpuści.  Wyjmujemy z wrzątku, dodajemu cukier ( tutaj w zależności od tego jak bardzo słodkie ciasta lubimy, można tego cukru dać mniej-ja osobiście praktycznie w każdym przepisie zmniejszam ilość dodawanego cukru), mieszamy i stopniowo dodajemy żółtka-jedno na raz- i energicznie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie łączymy z pozostałą masą i wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto będzię dość płaskie,ale naprawdę warte grzechu :). Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Studzimy i podajemy.

Smacznego :)

Rolada biszkoptowa-brzmi smacznie ;)

Rolada biszkoptowa

Autorem artykułu jest Sebastian Baranowski



Rolada biszkoptowa… cudownie delikatne ciasto z kolorowym nadzieniem, ciasto którego każdy kolejny kęs sprowadza na nas niebiańską rozkosz.

Rolada biszkoptowa

W cukierni rolady wabią nas kolorowym nadzieniem albo śnieżną lekkością bitej śmietany. Rzadko ktoś z nas pokusiłby się by przyrządzić samodzielnie to cudowne delikatne ciasto. Ja się jednak pokusiłem i udowodnię wam, że zrobienie takiego specjału nie jest takie trudne a efekt końcowy jest oszałamiający.

DSCF0552

Poniżej podam składniki na ciasto oraz sposób jego przygotowania.

Składniki na ciasto:

- 4 jajka,

- 6 łyżek mąki,

- 3 łyżki cukru,

- paczka cukru waniliowego,

- 2 łyżki cukru pudru,

- listek mięty do dekoracji.

Składniki na nadzienie:

- pół kilograma mrożonych truskawek, malin lub innych miękkich owoców,

- sok z jednej cytryny,

- 2 – 3 łyżki żelatyny,

- pół szklanki cukru.

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy, mieszamy (całość musi nam się dobrze wymieszać). Po dokładnym wymieszaniu składników (jajka, cukier i cukier waniliowy) musimy zagotować wodę w szerokim garnku. Po zagotowaniu wody stawiamy miskę z wcześniej wymieszanymi składnikami na garnku i za pomocą trzepaczki ubijamy aż masa zbieleje. Następnie zdejmujemy miskę z garnka i dodajemy mąkę cały czas delikatnie mieszając (nie sypiemy od razu całej mąki, dodajemy ją stopniowo po łyżce cały czas mieszając). Wykładamy blachę pergaminem i wylewamy na nią ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC. Po 10 – 15 minutach ciasto powinno być rumiane i upieczone. Rozkładamy lnianą ściereczkę, posypujemy ją łyżką cukru pudru i wyjmujemy na nią ciasto odwracając blachę dnem do góry. Ostrożnie zdejmujemy papier pergaminowy ze spodniej strony ciasta. Od razu, póki biszkopt jest ciepły zwijamy go razem ze ściereczką w rulon i odstawiamy by ostygł. Rozmrażamy truskawki. Do kubeczka wsypujemy żelatynę i dodajemy 3 – 4 łyżki soku, który puściły owoce podczas rozmrażania. Truskawki wkładamy do garnka, dodajemy sok z cytrynu, cukier do smaku i gotujemy często mieszając. Po 5 – 10 minutach zdejmujemy garnek z ognia po czy dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy do momentu rozpuszczenia żelatyny. Musimy odczekać chwilę aż marmolada ostygnie i lekko zgęstnieje. Rozwijamy ostrożnie ciasto ze ściereczki i obkładamy je masą pozostawiając nieposmarowane brzegi poczym ponownie ją zwijamy. Odstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny. Resztę cukru pudru wsypujemy na sitko i posypujemy roladę. Przed podaniem kroimy ją na porcje i ozdabiamy listkami melisy.

Życzę smacznego.

---

Zapraszam na mój BLOG http://www.gotujsmacznieizdrowo.blogspot.com oraz na http://finanse.netserwer.pl – centrum informacji finansowej.


Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Kotlety ziemniaczane-naprawdę smaczne :)

Kotlety ziemniaczane

Autorem artykułu jest Beata Chmurzyńska



Często zdarza się tak, że zostają nam ziemniaki z obiadu i po prostu je wyrzucamy gdyż nie mam co z nimi zrobić. Poniżej podaje przepis jak można wykorzystać pozostałe ziemniaki i zrobić z nich przepyszne kotleciki.

Składniki:
-1 kg ziemniaków
-2 jajka
-1 duża cebula albo 2 mniejsze
-1 łyżeczka masła
-30 dkg pieczarek
-1 szklanka bułki tartej
-2 jajka do panierowania
-tłuszcz do smażenia
-sól
-pieprz
-majeranek

Przygotowanie:
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Następnie ostudzić i obrać. Pokroić na mniejsze kawałki i przepuścić przez maszynkę. Jajka ugotować na twardo, przelać woda i poczekać aż ostygną. Cebulę obrać i drobno pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, osuszyć i również drobno pokroić w kostkę. Cebulkę i pieczarki podsmażyc na maśle na złoty kolor, doprawić sola i pieprzem. Następnie ostudzić. Jajka obrać i drobno pokroić w kosteczkę. Do zmielonych ziemniaków dodać wcześniej przygotowane jajka i pieczarki z cebulką. Całość dobrze wyrobić rękoma. Następnie dodać bułkę tartą, majeranek ,sól i pieprz do smaku. Całość wyrobić. Powinno mieć konsystencję mięsa mielonego. Do głebokiego talerza rozbić dwa świeże jajka, roztrzepać je za pomocą trzepaczki do jajek. Do nastepnego talerza wsypać bułkę tartą. Z ciasta formować drobne kotleciki. Zanurzać w jajku i bułce tartej a nastepnie odłożyć na tackę.Kotleciki powinniśmy wsadzić na 15 minut do lodówki.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i układamy na nim ziemniaczane kotleciki. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni i kładziemy na bibule aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Kotleciki z ziemniaków są gotowe. Mojej rodzinie najlepiej smakują popijane maślanką.Są syte i smaczne.

SMACZNEGO!!!

---

www.wysmieniteprzepisykulinarne.blogspot.com


Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl