Przepis dobry dla wszystkich wielbicieli czekolady oraz dla tych,którzy w swojej diecie wystrzegają się mąki. Przepis jest sprawdzony-ciasto jest niesamowicie czekoladowe i przepyszne, chociaż ja osobiście nie przepadam za gorzką czekoladą :), a do tego jest śmiesznie proste w wykonaniu.Składniki jakie są nam potrzebne to:
200 g gorzkiej czekolady
200g masła
200g cukru
4 jajka
Sposób przygotowania:
Czekoladę i masło wkładamy do garnuszka lub miski, a następnie wstawiamy do kąpieli wodnej- czyli do innego większego naczynia z gotującą sie wodą- do momentu aż wszystko się rozpuści. Wyjmujemy z wrzątku, dodajemu cukier ( tutaj w zależności od tego jak bardzo słodkie ciasta lubimy, można tego cukru dać mniej-ja osobiście praktycznie w każdym przepisie zmniejszam ilość dodawanego cukru), mieszamy i stopniowo dodajemy żółtka-jedno na raz- i energicznie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie łączymy z pozostałą masą i wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto będzię dość płaskie,ale naprawdę warte grzechu :). Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Studzimy i podajemy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz