wtorek, 24 maja 2011

Ciasto czekoladowe bez mąki-pyszne!

Przepis dobry dla wszystkich wielbicieli czekolady oraz dla tych,którzy w swojej diecie wystrzegają się mąki. Przepis jest sprawdzony-ciasto jest niesamowicie czekoladowe i przepyszne, chociaż ja osobiście nie przepadam za gorzką czekoladą :), a do tego jest śmiesznie proste w wykonaniu.Składniki jakie są nam potrzebne to:

200 g gorzkiej czekolady

200g masła

200g cukru

4 jajka


Sposób przygotowania:

Czekoladę i masło wkładamy do garnuszka lub miski, a następnie wstawiamy do kąpieli wodnej- czyli do innego większego naczynia z gotującą sie wodą- do momentu aż wszystko się rozpuści.  Wyjmujemy z wrzątku, dodajemu cukier ( tutaj w zależności od tego jak bardzo słodkie ciasta lubimy, można tego cukru dać mniej-ja osobiście praktycznie w każdym przepisie zmniejszam ilość dodawanego cukru), mieszamy i stopniowo dodajemy żółtka-jedno na raz- i energicznie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie łączymy z pozostałą masą i wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto będzię dość płaskie,ale naprawdę warte grzechu :). Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Studzimy i podajemy.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz